top of page

LEKTION 6 v. Lotte

-Visuel dialog og visuel kultur.

 

I dag handlede lektionen om personlig udtrykkelse gennem medierne. Der blev sat fokus på:

Selfies 

Snapchat 

Instagram 

Memes

Vines

 

Vi fik til opgave at vælge et af emnerne, prøve det af og så fremlægge det for de andre i klassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fandt frem til disse facts:

Udviklerne er: Evan spiegel og Bobby Murphy, (der var en tredjemand koblet på fra start. Hans navn var Reggie browns”chief marketing officer”. Han blev smidt ud af gruppen da han krævede 30% af udbyttet, som han ikke fik). Programmet hed oprindeligt ”peecaboo” (appen viser et spøgelse, hvilket kan overføres til det originale navn), men blev i 2012 omdøbt til ”snapchat”. Idéen til snapchat kom fra en som gerne ville have fjernet et billede som han havde sendt. Snapchat har en værdi på 800 millioner Dollar pr.februar 2014, men udviklerene har ikke tjent noget overhovedet.

i følge "Searchenginejournal" bruger (i USA):

26% af alle 18-29 årige med smartphone, snapchat

5% af de 30-49årige bruger det. 

3% af de 50-64årige. 

2% af de 65+.

I december 2012 lå snapchat nr 9 over mest downloadede gratis apps på Appstore, den ligger nu (6/5-14) nr.10 på Appstore. Det er den højst placerede sociale app.

 

Snapchat appen er simplet bygget op og ligner til forveksling fotoappen på din telefon. Det er muligt at "vende" kameraet, så man også kan tage selfies. Hele idéen med Snapchat er at man sender et billede til sine venner og de kan så kun se billedet i 1-10 sekunder, før det er slettet for altid. Jeg ser det lidt som en digitalsamtale, hvor sætningen/billedet forsvinder når den er blevet set/læst/sagt. Som jeg også skrev i Lektion 4, så kan et enkelt billede indholde og udtrykke mange ting.

 

Ud fra et pædagogisk synspunkt, så ligger der mange fordele og ulemper i sådan en app. En af de største ulemper der har været diskuteret på nettet (bl.a. her) er Sexting. Det er blevet et udbredt fænomen på Snapchat og handler om at sende nøgenbilleder til hinanden. De unge føler en (falsk) tryghed fordi at billedet bliver slettet efter 1-10 sekunder, men det passer desværre ikke. Billeder forsvinder aldrig når de først er lagt ud på internettet. Det er også muligt at tage et screenshot af billedet på telefonen eller hente et program (Snapkeep) der gemmer billederne automatisk. Det er altså ikke helt sandt at billedet bare forsvinder og det kan hurtigt ende med digitalmobning. 

 

En af fordelene ved Snapchat er, at det går meget hurtigt at tage et billede og dele det med sine venner. Det er nemt at dele nuet med hinanden. Man opretter sin bruger med at Snapchat navn og behøver derfor hverken at dele telefonnummer eller mail med modtageren. 

 

Det er også en app der kan bruges til aktiviteter som at fortælle en kort, begrænset historie ud fra et billede og noget tekst, eller digital gemmeleg hvor man sætter timeren til 1-3 sekunder, tager et billed og derudfra skal prøve at finde hinanden eller til en aktivitet i fritiden man syntes kunne være spændende (et snap af en biograf plakat, med teksten: skal vi se den på torsdag kl.18.30). Gætteleg kunne også være en mulighed.

 

Snapchat og fænomenet Sexting viser også tydeligt at vi (både børn og voksne) mangler digitaldannelse og har brug for at få indført en digitalkultur i institutionerne, hvis vi skal hjælpe de unge og begrænse den digitalemobning. Billeder og tekst kan hurtigt komme til at følge dig resten af dit liv, så det er ikke ligemeget hvad vi ligger ud på internettet.

 

Snapchat

bottom of page